Wikipedia o historii noży
Trochę światła na temat noży w dawnych dziejach, dzięki Wikipedii:
Nóż ze stałym ostrzem pojawił się ok. 500.000 lat temu, kiedy ludzie zaczęli wykonywać noże z kamienia. Te noże miały charakter uniwersalny, przeznaczone były do cięcia i obróbki drewna, skrobania skór, przyrządzania posiłków i innych tego typu prac ?gospodarczych?. W XIX wieku nóż ze stałym ostrzem ewoluował do noża ze stalowym ostrzem na zewnątrz pole zdolne do cięcia drewna, rozbioru mięsa, przygotowanie ogniska i posiłków. Wraz z wynalezieniem sprężyny pojawiły się użytkowe noże kieszonkowe wyposażone w inne jeszcze składane narzędzia, mające na celu zwiększenie użyteczności całościowego projektu. Takie cechy posiadał składany nóż campingowy czy skautowski /harcerski/ scyzoryk, w USA składany nóż użytkowy, nóż używany w Armii Szwajcarskiej oraz do wielonarzędziowe rękojeści, wyposażonych również w ostrza. Rozwój silniejszego mechanizmy blokowania ostrza w nożach składanych ? podobnie jak w przypadku hiszpańskiego noża navaja ? znacznie zwiększyły użyteczność takich noży, wykorzystywanych do ciężkich zadań takich jak cięcie gęstych lub trudnych materiałów.
Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/No%C5%BCe_u%C5%BCytkowe
Noże specjalistyczne - spawanie (sznur)
Wiele osób może zachodzić w głowę, na co komu potrzebny nóż przy używaniu spawarki? Otóż przydaje się - sznur spawalniczy trzeba czasem przyciąć, a zamiast się z nim siłować przy pomocy zwykłego ostrza, warto użyć profesjonalnego sprzętu.
Ponadto, warto też zwrócić uwagę na bezpieczeństwo - próbując przyciąć kawałek sznura zwykłym nożem, ryzykujesz że coś pójdzie nie tak. Ostrze może się ześlizgnąć i w najlepszym wypadku po prostu przetniesz powietrze, w najgorszym - siebie.
Przy użyciu profesjonalnego sprzętu nie trzeba się o to martwić, ponieważ nóż jest zrobiony specjalnie w taki sposób by zagwarantować bezpieczeństwo jego użytkowania.
Wskazówki do używania noża do wykładzin
Używając profesjonalnego noża do cięcia wykładzin i linoleum, warto zastanowić się chwilę przed poprowadzeniem nieodwracalnego cięcia. To że ostrze samo w sobie jest wysokiej klasy, nie znaczy że przycinania nie można zepsuć.
Należy przede wszystkim zadbać o to, by linia cięcia nie była niczym zastawiona - gdy już się zacznie ciąć, lepiej skończyć to jednym pociągnięciem. Sprawdzić należy również podłoże pod ciętym materiałem - nóż może się o coś zahaczyć i zejść z linii.
Drugim, nie mniej ważnym elementem, jest upewnienie się że ostrze jest wystarczająco naostrzone i nie równe. W innym razie, może się okazać ze zrobimy zadziory w materiale zamiast gładkiego cięcia.